1000km W212:lla

Uusien ja käytettyjen Mersujen koeajoraportit.
Avatar
Mersumies
Mersumies
Viestit: 821
Liittynyt: La 31.10.2009 16:56
Paikkakunta: Lappeenranta
ViestiLähetetty: La 09.03.2013 22:27
Vanhoihin rotiskoihin tottuneena ja omaan kasarilotjaan kiintyneenä pääsee harvemmin nautiskelemaan nykyajan herkuista. Saimme taannoin varsin hyvin varustellun W212-esittelyauton käyttöön Tahkon liukkaanajon kurssia varten. Eemelin matkamittaria hivutettiin kokonaiseen 1500 kilometriin asti ja pääsin viettämään jopa kolme päivää auton kanssa. Tässä vähän hajatelmia noiden kolmen päivän ajalta.

Kuva
DSC_0089 by jkohvak, on Flickr

Ensimmäiset kysymykset herättää varmasti muotoilu. Onko W212, pre-facelift, ruma?

Mielestäni kärry on varsin onnistunut sivuilta ja perästä. Takavalot voisivat olla vähemmänkin muodokkaat, mutta siitä ei pääse mihinkään, että Avantgarde-paketilla tuo kärry on yleisesti ottaen hyvän näköinen. Keula on kuitenkin vähemmän onnistunut. Mersun kaksoisvalot keulalla eivät ole ikinä miellyttäneet, ja W212 ei ole mikään poikkeus; faceliftattu keula näyttää huomattavasti paremmalta.

Avantgarde-paketilla tuo W212 on katu-uskottava laitos. Kulmikas ja aggressiivisempi muotoilu, hyvin istuvat huolitellun näköiset aluvanteet ja kiiltävät tuplaputket (joskin feikit) antavat jo valmiiksi massiiviselle ja kunnioitusta herättävälle korille juuri sopivasti lisää terää.

W212:n todellinen vetovoima aukeaa kuitenkin vasta koeajolla.

Kuva
DSC_0120 by jkohvak, on Flickr

Tässä E 220 CDI:ssä oli puolitoistasivuinen varusteluettelo. Mainitakseni tärkeimmät, autossa oli kääntyvät ajovalot kaukovaloautomatiikalla, parkkitutkat, stop/startti, Comand navigaattorilla ja puhelintuella, puolisähköiset ortopedipenkit, puolinahat, tunnelmavalaistus sisällä ja 7-portainen automaatti vaihdeviiksellä. Distronicia ei valitettavasti ollut, mutta normaali vakkari luonnollisesti on.

Sisustuksesta voi olla montaa mieltä. Mersut näyttävät nykyään kylmältä, kliiniseltä ja modernilta. Se täytyy sanoa, että jos tällaiseen laitokseen olisi varaa, valitsisin Designo-sisustan, johon saa mm. salmiakkikuvioisen ruskean tai kahvinvärisen nahan. Puuksi tuon muovisen näköisen mustan kiiltopaneelin sijaan mattapintainen puun näköinen tumma puu. Näillä muutoksilla auto olisi mielestäni arvonsa mukaisesti sisustettu: arvokas, lämmin ja kutsuva.

Tunnelmavalaistus koostuu led-nauhoista, jotka kulkevat paneelien väliin jätetyissä rakosissa. Valonauhat osoittavat aina alaspäin ja ovat korkeintaan napalinjan tasolla. Tuhkakupin aluetta valaisee taustapeilissä oleva kohdevalaisin. Tunnelmavalaistuksessa on viisi voimakkuusasentoa, joista kokeilin kolmosta ja viitosta. Kolmonen oli hämärässä lähes huomaamaton ja pimeässä suhteellisen vaimea, viitonen antoi oikeaa tunnelmavalaistuksen fiilistä. Valo oli oranssinsävyistä ja toi autoon lämmintä mukavaa fiilistä. Missään vaiheessa ei tuntunut, että tunnelmavalaistus häiritsisi pimeänäköä.

Kuva
DSC_0123 by jkohvak, on Flickr

Ensimmäisenä autoon istuessa huomio kiinnittyy mahtaviin lisävarusteisiin ortopedi-etupenkkeihin. Säätöjä riittää niin, että tuoli halaa istujaansa joka puolelta. Ainoa puute on reisituki, joka ei jatku pituussuunnassa, vaan jää lyhyeksi. Penkiltä ei silti valu eteenpäin vähintäänkin riittoisan kallistussäädön ansiosta. Jopa minä ruipelona sain sivuttaistukea kummallekin puolelle niin, että tunnelma oli kuin kuppipenkissä. Penkki on jämäkkä, mutta ei kova. Koska tukea ja nojaa riittää usealta suunnalta, en tuntenut 4-tuntisen matkan jälkeen kipua tai erityistä väsymystä.

Vaikutti siltä, että ortopeditoiminnot toimivat edelleen paineilmalla, eivät siis sähköllä. Toimintaperiaate lienee siis säilynyt samana vuosikymmeniä, minun SEC:ssä ortopedipenkit ovat myös paineilmatoimiset. Valitettavasti tämä aiheuttaa luotettavuusongelmia ajan kuluessa.

Kuva
DSC_0127 by jkohvak, on Flickr

Miinuksia tulee ortopeditoimintojen säätimistä, jotka ovat ilmeisesti tarkoitettu säädettäväksi sokkona käsikopelolla, sillä niissä ei ole mitään symboleja sille, mitä tapahtuu mistäkin rullasta.

Nämä lisäsäätöiset eli "ortopedipenkit" ovat veroineen 900 euron lisävaruste, ei todellakaan paha. Harkitsisin jopa vielä paremmin varusteltuja penkkejä, joissa myös tuuletus, kustannus reilu 2000 euroa.

Kuva
DSC_0129 by jkohvak, on Flickr

Ratissa oli manuaalinen korkeus- ja etäisyyssäätö ja normaalit kontrollit ajotietokoneelle ja mukavuusvarusteille. Lisäksi ratin ympäristöstä löytyi puhelimen vihreä ja punainen luuri sekä vaihteenvalitsimet etusormien kohdalta. Ratti tuntui mukavalta käteen ja toisin kuin GLK:ssä, paksujen hanskojen kanssa sormet mahtuivat käyttämään vaihteenvalitsimia eivätkä sormet osuneet viiksiin.

Ohjaus tuntui yllättävän jäykältä. Autossa ei ollut mitään lisävarusteista ohjaustehostusta. Tuntuma oli hieman etäinen, mutta johdonmukainen. Mieluummin otan tällaisen jäykän ohjauksen kuin sormella pyöritettävän.

Vaihdeviiksen toimintalogiikka tuntuu heti luonnolliselta kun viikseä käyttää. Viiksi on oletuksena keskellä, ja siinä on liikettä ylös ja alas. Ensin tulee löysä alue, sitten pykälä. Kun käännät löysälle alueelle, auto menee vapaalle, kun käännät pykälän yli, ylöspäin auto menee R:lle ja alaspäin D:lle. Viiksen päästä saa parkin takaisin päälle.

Mittaristo on varsin yksinkertainen: kello, nopeusmittari (ja ajotietokone), kierrosmittari. Ajotietokoneessa on samat ominaisuudet kuin muissa 2000-luvun mersuissa. Jokseenkin hölmösti osa auton asetuksista on ajotietokoneessa, osa Comandissa. Ensikertalaista saattaa hämmentää se, missä näkyy matkamittari ja missä trippi, sillä tietojen graafinen esitys alkaa olla aika pitkälle tyyliteltyä. Tiedot ovat kuitenkin samassa järjestyksessä kuin vanhanaikaisessa mittaristossa.

Kun ajotietokoneesta on säädetty päälle kaukovaloautomatiikka, ja viiksi on pitkien asennossa, menevät pitkät päälle kun auto tunnistaa ulkona vallitsevan pelkkää pimeyttä ilman kiiltäviä valoja. Pitkät olivat aina päällä kun niitä tarvitsi. Kun näkökenttään tuli voimakasta valoa tai vastaantulevan auton valokeila, Eemelin valot säätyivät automaattisesti ja portaattomasti niin, että pitkät olivat joko pois päältä tai sopivasti rajattu niin ettei vastaantulijaa häikäise. Kuljettajan ei tarvitse huolehtia pitkistä pimeällä mitenkään. Ominaisuus toimi koko testijakson ajan virheettä ja juuri niin kuin sen olisi odottanut toimivan, yhtä pientä poikkeusta lukuunottamatta: Mersun omat xenonit heijastuivat kurvinmerkistä niin voimakkaana, että valoja käytettiin ohikiitävä hetki lyhyinä. Yleisesti ottaen automaattiset kaukovalot kuitenkin vakuuttivat. Lisää nautintoa yöajoon toi tietysti valojen automaattinen kääntyminen kurveihin, ja verraton valoteho.

Kuva
DSC_0128 by jkohvak, on Flickr

Vaihdeviiksen myötä on helppo tottua siihen, ettei suuntaa vaihtaessa tarvitse etsiä vaihteenvalitsinta keskikonsolista näkökentän ulkopuolelta, ja toisaalta siihen, että kättä voi lepuuttaa keskikonsolilla ilman vaihteenvalitsimen tielläoloa.

Muu keskikonsoli onkin sitten hieman häröpallon oloinen. Comandin joystickin toimintalogiikka ottaa hetken totutella jopa pitkän linjan it-mieheltä. Return-namiskalla ja joystickin vasemmalle tai ylös veivaamisella on jonkin verran yhteisiä funktioita, tai pikemminkin tilanteita, joissa ei tiedä kumpaa pitäisi käyttää. Comandin rullan ja radion volyymirullan muotoilun yhtenäistäminen on kyseenalainen suunnittelupäätös. Ajattelemattomalle, eli minulle, tuli usein tilanteita joissa volyymirullasta yritti selata Comandissa esitettyjä listoja.

Ilmastoinnin ja huurteenpoiston kontrollit ovat hieman oudosti "pois silmistä". Äkkivilkaisulla niitä etsii ylhäältä muiden nappuloiden seasta, kun "tuhkakupin" paikalla olevat kontrollit sulkee pois mielestään kokonaan. Tämä on tietysti tottumiskysymys.

Nappulat ja konsolin materiaalit tuntuvat hieman muovisilta, mutta jämäkältä. Tuntuvat siltä, etteivät ne todellakaan heti hajoa.

Ilmastointi meni päälle jos auton ollessa sammuksissa käytti REST-toimintoa. Se piti siis jälkeenpäin muistaa sammuttaa. Tämä lienee suoraa seurausta siitä, että toiminnot ovat samassa namiskassa.

Huomaa ajonvakautuksen nappulan puute. Tässä autossa ajonvakautus pitää jo disabloida ajotietokoneen valikkojen syövereistä - missään ei ole "off"-nappulaa.

ECO-nappulasta saa kytkettyä pois moottorin stop/start-toiminnon. Stop/startti ei häiritse normaalia ajoa. Se on niin nopea, että liikennevaloista lähtiessä Eemelillä lähtee moottorin seisontatilasta yhtä nopeasti kuin viereinen auto lähtee normaalisti. Ja tämä tapahtuu rasittamatta autoa mitenkään ihmeellisesti - moottorille voi antaa aikaa sopeutua normaaliin tyhjäkäyntiin ja pintakaasu riittää. Kahdeksan asteen pakkasessa stop/start tuntui menevän automaattisesti pois päältä. Lisäksi se ei ole käytössä, jos moottori ei ole saavuttanut normaalia käyttölämpötilaa.

Kuva
DSC_0131 by jkohvak, on Flickr

Comand hakkaa Bemarin iDriven 100-0. Se on paras tietokone mitä olen vielä autossa saanut käyttää. Siinä on kuitenkin omat ongelmansa. Pieni ruutu ja ajoittain epäloogisesti toimivat kontrollit ovat suurin osa valittamisen aiheista.

Comandissa ei ole niinkään loputonta valikkojen suota, mutta suhteellisen syvälle menuihin saattaa kuitenkin joutua, jos jotain tiettyä ominaisuutta tai valintaa lähtee etsimään. Kuten aiemmin todettu, eniten ärsyttää, miten asetuksia on jaettu ajotietokoneen ja Comandin välille. Yksi helposti käytettävä valikko Comandin puolella olisi parempi.

Välilehtien (radio / audio-aux / navigointi / puhelin / asetukset) selailu on nopeaa, ruudut suorastaan räpsähtävät eteen nappulaa painamalla. Navigointi toimii taustalla sillä välin kun käytät muita toimintoja. Siitä raa'asta faktasta ei kuitenkaan pääse mihinkään, että navigointi poistaa näkyviltä kaiken muun informaation kuten radioaseman. Jos ajotietokone on asetettu näyttämään vaikka nopeutta numeerisena, tai kulutusta, ja käytät navigaattoria, ei sillä hetkellä soivaa radioasemaa näytetä autossa missään. Keskitetyn tietokoneen varjopuolia...

Summa summarum, uusi Eemeli on vakuuttava kokonaisuus. W212:een ja sen mukavuusvarusteisiin olisi helppo tottua. Matkustusmukavuus, hiljaisuus, jämäkkyys ja ison auton tuoma ajamisen varmuus ovat W212:ssa aina läsnä. Silti W212 ei ole W211:n jälkeen revoluutio. Se on määrätietoinen ja vakavastiotettava evoluutio. Kärryn verollinen lähtöhinta on n. 55 000 euroa, koeajetussa 220 dieselissä oli arviolta 15 000 eurolla herkkuja.
1989 560 SEC
1989 300 SEL
2015 C 200


Mersumies
Mersumies
Viestit: 1602
Liittynyt: To 11.03.2010 14:32
Paikkakunta: espoo
ViestiLähetetty: La 09.03.2013 23:26
Hyvin kerrottu koeajo, kiitos !
S204 CDI AMG
W209 240 CLK
Avatar
Mobilisti
Mobilisti
Viestit: 11678
Liittynyt: Ma 08.12.2003 13:43
Paikkakunta: Lappeenranta
ViestiLähetetty: Pe 15.03.2013 18:54
Lisään tähän oman osioni kun olin noita kilometrejä kerryttämässä.

No ensinnäkin sain maanitella ummet ja lammet Juhaa jättämää rakkaan SECin kotiin ja lähtemään samalla kyydillä Pohjois-Savoon eikä syy ollut se että pääsisin juomaan kaljaa vaan muuten sosiaalinen ja se että Juhakin pääsisi kokeilemaan uutta autoa tien päällä. W211 ei ole uusi :wink: .

Juu omat käyttöautoni on 20 v ja 18 v ikäisiä ja uusien autojen ajo on lähinnä satunnaista vuokra-autoilua ja firmamme uudenkarheiden diesel-Focusin ja Mondeon ohjastamista.

En ollut kotonani ohjaamossa heti mutta kun alle sai muutaman kymmenen kilometriä niin auto alkoi vakuuttaa ja osoitti jämäkkyyttä ja odottamatonta luotettavuuden tunnetta (ei teknistä vaan huolehtivaisuutta ja varmuutta klaarata kaikissa olosuhteissa), jopa kumppanuutta. Reissun aikana suhde syveni melkein rakkaudeksi, ainakin sisällä istuen. Ulkonäkö on - no jaa - moderni.

Paluumatkalla pimeän laskeutuessa Juha loihti johtotähden tietokoneen valikosta esiin ne adaptiiviset ajovalot ja auto tuntui muuttuvan eläväksi olennoksi. Valot seurasivat ratin liikkeitä myös sivusuunnassa ja tuntui kun olisi ajanut jotain eläintä, siis positiivisessa ja sympaattissa mielessä, ei fingerpori-lammas-syndoomassa.... :mrgreen: .

No joo, huolisin, mutta nuukudessa kasvaneena ja eläneenä en ostaisi omilla rahoilla ellei sitä rahaa olisi sitten riittävän paljon, sittenkin saattaisin ostaa jonkun muun auton mutta rahaa tarpeeksi ollessa voisin ostaa vaimolle tuollaisen siis perheen kakkosautoksi.

Kun en ole facebookissa niin voisi tässä peukuttaa siis :thumbup: pienin pussihousuvarauksin :P .
1971 300 SE L 6.3 museoauto
1981 380 SL pikkuprojekti
1987 560 SEC museoauto
1992 500E kesäauto
2000 G500 käyttöharraste
2004 C180 daily driver
2005 Peugeot 206 lady driver

Vakiokalustoa
Vakiokalustoa
Viestit: 144
Liittynyt: To 26.08.2010 11:29
Paikkakunta: Vilppula
ViestiLähetetty: La 23.03.2013 17:21
Kiitoksia, mukavasti kerrottu koeajoselostus!
Pienenä huomautuksena, mielestäni tuossa kuvien autossa ei ole Comand-järjestelmää, vaan audio20 navilla tai audio 50.
Comandissa isompi näyttö ja sd-korttipaikka etulevyssä.

Itse odotan kuin kuuta nousevaa, kolmen viikon päästä Saksaan, Münchenin mersulla odottaa noutajaansa S212 220cdi! Väriltään met.musta, avantgarde sport-paketilla ja muilla herkuilla.
S212 E220 CDI A T -2012
S210 E280 A T 4matic -1997

Paluu Koeajot

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaakl-varaosat.fi