Navigaattoripäivitys W212:een, Audio 20 -> Audio 50

Kaikki autostereoihin ja oheislaitteisiin liittyvä keskustelu.
Vastaa Viestiin
Avatar
jysi
Mersumies
Mersumies
Viestit: 2551
Liittynyt: Pe 23.05.2003 17:49
Paikkakunta: Salo

Navigaattoripäivitys W212:een, Audio 20 -> Audio 50

Viesti Kirjoittaja jysi »

On tullut harvemmin kirjoiteltua projektiohjeita mutta tehdään vaihteeksi tällainen pieni tarina. Eli kyseessä mallisarjan alkupään W212 jossa tehtaan jäljiltä Audio 20 eli perusradio yhden levyn CD:llä ja bluetooth-puhelinvarustuksella ja erillisellä 5,8" LCD-näytöllä. Koska kiinteä navigaattori on käyttömukavuudeltaan ylivoimainen puhelimeen nähden (no, ehkä tämä on makuasia...) sellainen piti saada jälkiasennettua. Jälkiasennusvaihtoehdot ovat Comand, Audio 50 ja Navigation 20.

Comand on ylivoimaisesti monipuolisin:
+3D-kartat
+puheohjaus (englanti, saksa, ruotsi...)
+kartat ja tillaa musiikille kovalevyllä
+PCMCIA-korttipaikka musiikkitiedostoille
+1 DVD, saatavilla myös 6 DVD:n vaihtajalla
+pimeänäköjärjestelmä ja nopeusrajoitustunnistin vaativat Comandin (tosin jälkiasennettuna vaativat paljon muutakin, joten ainakin tässä tapauksessa hyöty jää saamatta...)
-näyttö pitää vaihtaa
-vaatii myös jäähdytyspuhaltimen asennuksen
-näytön ja keskusyksikön välinen kaapelointi vaihdettava ja GPS-antenni asennettava.

Audio 50 on tarkoituksella tehty välimallin laiteeksi mutta pikkuhiljaa senkin toiminnallisuus on noussut ja oikeastaan siinä on kaikki samat toiminnot kun edellisen sukupolven Comandissa:
+2D-kartat (vanhempien mallisarjojen laitteissa oli vain nuolinavigointi)
+saatavilla myös 6 DVD:n vaihtajalla jolloin puheohjaus
+toimii Audio 20:n kaapeloinneilla, vain GPS-antenni puuttuu.

Navigation 20 eli UMI (Universal Media Interface) asennetaan Audio 20 radion ja näytön väliin. Sarjasta on W212:lle oma versio koska näytössä on eri resoluutio kun W204:ssä (jossa on pienempi näyttö). Ilmeisestikin on olemassa myös vanhempi UMI-sarja joka ei sisällä navigointia (tästä en ole täysin varma?)
+3D-kartat
+USB-ja iPod-liitynnät
-enemmän rasioita ja kaapeleita asennetavaksi
-toimii vain tietynikäisten radioitten kanssa, epäselvää mitkä vanhemmat radiot voi päivittää ohjelmistoltaan yhteensopivaksi

Kun vastaan tuli käytettynä Audio 50 6CD:n vaihtajalla sopivaan hintaan, valinta oli helppo. Hinnan lisäksi myös helppo asennus vaikutti päätökseen.

Asennukseen tarvittiin radion lisäksi eBaystä tilattu yleismallin GPS-antenni FAKRA-liittimellä ja varaosatiskiltä 2-osainen sininen FAKRA-liittimen kuori, varaosanumero A0225457426. Hintaa em. osilla noin 10,- ja 6,-

Radion irroittamiseksi täytyy ensin irrottaa kojelaudan oikeanpuoleinen puupaneeli raitisilmasuuttimineen:
-hansikaslokeron yläreunasta 2 kiiltävää lukitusvipua vetämällä alas
-oikeanpuoleinen raitisilmasuutin v-a-r-o-v-a-s-t-i sisäpuolella olevista koloista koukuilla vetäen ulos
-keskimmäisessä raitisilmasuuttimessa on sisällä kummallakin sivulla mustat muoviset lukituskorvakkeet jotka täytyy ensin kääntää oikeaan asentoon, sitten jälleen varovasti vetäen ulos
-2 tai 3 liitintä suuttimen päältä auki (lukkovipu takareunassa, paina alas ja työnnä kojelautaan päin)

Nyt tulee näkyville radion päällä oleva musta muovitaso ja siinä olevat 2 Torx-ruuvia (T25) jotka auki kiertämällä radion sivuilla olevat lukituspalat laskeutuvat alas ja radio + sen alla oleva kytkinpaneeli tulee varovasti vetämällä vähän matkaa ulos

Kytkinpaneelin oikealla sivulla on jälleen liitin joka on avattava ennen kun koko paketti tulee ulos.

Radion takana antennijohtojen vedonpoistaja on muovinapilla kiinni radion takana, irtoaa sivulle siirtämällä. Sen jälkeen antennijohdot irtoavat jälleen lukosta sisäänpäin (liittimen keskikohtaa päin) painamalla. Lopuksi irrotetaan iso virtaliitin radion takaa, pieni talttameisseli liittimen vivun ja rungon väliin ja väännetään vivusta liitin irti.

Sitten asennetaan GPS-antenni. Tehtaan ohjeen mukaan jälkiasennusantennin paikka on mittariston päällä, mutta radion näyttö on helpommin irrotettavissa ja antenni toimii sen takana lähes yhtä hyvin. Näytön ympärillä oleva muovikehys on kiinni 4:llä klipsillä jotka lähtevät varovasti suoraan taaksepän vetämällä irti. Näyttö on kiinni 2:lla Torxilla ja sen takaa paljastuu sopiva paikka antennille. Antennin päälle ei saa sijoittaa mitään metalliosaa ja kaapeli on hyvä vetää vähän matkaa suoraan poispäin ennenkun kelaa ylimääräisen johdon rullalle. Antenniliitin on helppo pudottaa alaspäin ilmanvaihtokanavan ohi hansikaslokeron puolelta radion asennustilaan.

Seuraavaksi on GPS-antennin ja autossa ennestään olevan Bluetooth-antennin metallinen liitinosa irrotettava rungostaan ja asennettava uuteen tuplaliittimeen. Liitin irtoaa vetämällä terävällä meisselillä violetti lukituskappale ulos. GPS-antenni tulee uloimpaan liittimeen lähimmäksi radion oikeaa reunaa.
a50.jpg
Lopuksi laitetaan kaikki takaisin paikalleen päinvastaisessa järjestyksessä. Liittimien kiinnittämisen jälkeen on hyvä kokeilla että uusi GPS-antenni toimii ja on liitetty oikeaan pistokkeeseen Tätä varten voi radion laittaa testitilaan, painetaan "END" (punainen luuri) + "#" + "1" samaan aikaan n. 10 sekuntia. Sitten mennään "GPS" valikon ylimpään kohtaan josta näkyy kuultavissa olevien ja taivaalla olevien satellittien lukumäärä, synkronoitumisen tila (FIX), kellonaika+päivämäärä. Valikoista näkee myös onko antenni OK, tieto ei ilmeisesti kuitenkaan päivity jatkuvasti.
GPS.jpg
Alussa GPS:n kertoma aika ja sijainti on väärin ja satellittien lukumäärä on 0. Ensimmäinen synkronoituminen satelliitteihin voi kestää jopa 10 minuuttia, sitten tiedot korjaantuvat yks kaks oikeaksi jos kaikki on OK

Testitilasta pääsee poistumaan painamalla jotakin vasemmalla olevista näppäimistä. Kannattaa myös okeilla tehdä vielä puhelimen Bluetooth-haku ennen radion kiinni ruuvaamista. Bluetooth toimii läheltä vaikka liittimet olisivatkin väärinpäin.

Vm. 2009-2011 radiot toimivat (yleensä) ilman koodausta, mutta mittariston "Navi"-valikko jää puuttumaan. Jos sen haluaa näkyviin, täytyy navigaattori lisätä auton kantakorttiin (FDOK) ja mittaristo koodata uudelleen. Tämä onnistuu merkkihuollossa.
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia nähdäksesi tämän viestin liitetiedostoja.
Avatar
petri
Mersumies
Mersumies
Viestit: 1204
Liittynyt: La 29.10.2005 23:21
Paikkakunta: Klaukkala, kesäisin Konginkangas

Re: Navigaattoripäivitys W212:een, Audio 20 -> Audio 50

Viesti Kirjoittaja petri »

Hienoa, että saadaan tietoa tämmöisistä muutoksista :thumbup:
S210 E320T 4Matic -98
W201 190E 2.6 -89
C126 560 SEC -86 kesälelu
S124 230 TE -89 käyttis 2003-2012(Annettu tyttärelle)
W115 230.4 -76
Kunnostusta odottavat:
W115 220 -68, W115 240D 3.0 -75 ,W115 240D -75 Lang , W115 200D -74
+varaosaraadot

EX:W201 2.0, W203 C200 Kompressor -00
Vastaa Viestiin