Melitos kirjoitti:Kyllähän se voi toimia ihan hyvin, mikäli kaikki anturit pysyvät mittausalueen sisällä ja kartoista löytyy sopivat arvot kaikkiin tilanteisiin. Kuten jo mainittiin niin kyseessä on adaptiivinen eli itsemukautuva järjestelmä. Nämä ovat vähän kehittyneempiä kuin 80-luvun motronicit esim.
Tuossa koneessa on eritt. todennäköisesti nakutustunnistin, joten sytkä on aina optimiajoituksella eli juuri nakutusrajalla. Tähän ei siis lastulla saada mitään ylimääräistä.
Bensansyöttö taas arvotaan ilmamäärämittarin ja lambda-anturien lukeman perusteella.
Kyllä, kyllä, varmaan toimii ja vieläpä ihan hyvin.
Huomaan, että taas vaihteeksi tuli kirjoitettua vähän huonosti, yritin nokkelasti yhdellä virkkeellä kertoa villakoiran ytimen.
Ensiksi nyt kuitenkin sanoisin, että jos jostain mallista tehot nousee lastulla vähemmän, niin se ei kuitenkaan merkitse sitä, etteikö jostain toisesta moottorista nousisi enemmän. Lastuttamalla ne kuitenkin varmasti nousee.
Bensiinimoottorihan on paljon rantumpi, kun diiseli, sen oikean ja parhaan seoksen suhteen. Eli tehoa lisättäessä se raja, jolloin myös lisäilmaa tarvitaan, tulee yleensä huomattavasti aikaisemmin.
Kompressorimoottorin toimintaperiaate on ilmeisesti jotakuinkin seuraavanlainen. Tämä ei kylläkään perustu nyt luettuun tekstiin, vaan ihan omiin aivoituksiin, saa korjata, tai olla eri mieltä.
Ensiksi pitää huomioida se, että vaikka kompura toimii samalla kiinteällä välityssuhteella, niin kuitenkin moottoriin menevän ilman määrää tietyissä tilanteissa rajoitetaan. Eli ahtopaine ei ole vakio, vaan se muuttuu.
Tätä varten siellä imuputkistossa näyttää olevan kaksi läppää, sanotaan niitä vaikka kaasuläpäksi ja ilmaläpäksi, kun en oikeita nimiä tiedä. Nämä toimivat ikäänkuin toistensa peilikuvina, eli kun kaasuläppä on kiinni, niin vastaavasti ilmaläppä on auki ja päästää "ylimääräisen" ilman pois järjestelmästä. Vastaavasti, kun kaasuläppä on täysin auki, niin ilmaläppä on täysin kiinni ja täysi ahtopaine pääsee moottoriin. Väliltä tietysti kaikki variaatiot.
Tällä järjestelyllä on varmaankin haluttu juuri saada ne moottoriin menevät ilmamäärät vastaamaan suunnilleen moottorin rasitustilaa, eli kun tarvitaan vähän tehoa, niin myös vähän ilmaa, jotta seossuhde saataisiin oikeaksi ja päivastoin.
Koska muuttujia on eri tilanteissa paljon, niin tarvitaan erikseen vielä todellista moottoriin menevän ilman määrää mittaava järjestelmä, joka sitten säätää sen seoksen kohdalleen, eri antureilta tulevan tiedon perusteella.
Tämä adaptiivisyys on ihan hepreaa, tarkoittaisiko tätä.
Moottorinvalmistaja on tehnyt moottorin siten, että se toimii joka puolella maapalloa, ylhäällä ja alhaalla, siitä syystä varmaankin polttoainejärjestelmään on jätetty ylimääräistä kapasiteettia, jotta tämä järjestelmän suorittama säätely olisi mahdollista. "Tehon nostaminen ilmaa lisäämällä" käyttää varmaankin hyödykseen juuri tätä, alunperin valmistajan jättämää ylimääräistä syöttövaraa.
Sitten lopultakin pääsen itse asiaan, eli ei se ilman lisääminen sitä tehoa nosta, vaan lisääntynyt polttoaineen syöttö. Ilman lisääminen antaa mahdollisuuden lisäsyöttöön.
Kyllä siinä seoksessa on säätämimahdollisuutta vielä lastuttajallakin tehtaan jäljiltä. Kierroksetkaan ei tule heti samalla tavalla vastaan, kun suorasuihkudiiselissä. Kannattaa kysyä.
Sellainen ero on kompuramoottorin lastuttamisessa, verrattuna turboihin, että väännöt ei paljon nouse.
No tulipas sitä taas tekstiä...
oksennettua ....
.
.
tuikku (niukunauku) tutka.net
p.Ö5Ö 3444ÖÖ5