1. Mikä on alustanumero?
Alustanumero eli valmistenumero (VIN-Vehicle Identification Number, FiN-Fahrzeug-Identifikationsnummer) on ajonevon tunnistenumero jossa on kiinteä osuus yleisiä tietoja varten ja valmistajakohtainen osuus malli- ym. tietoja varten sekä juokseva sarjanumero.
Mercedes käytti aiemmin eurooppalaista FIN-koodijärjestelmää mutta siirtyi amerikkalaiseen VIN-standardiin 2022 alkaen
Jokainen auto saa alustanumeron sen jälkeen kun tehdas on vastaanottanut tilauksen.
Tehtaassa alustanumeroa käytetään tuotannon ohjaukseen ja auton tunnistamiseen niin että oikeat mekaniikka- ja ohjelmistokomponentit asennetaan kuhunkin yksilöön.
Valmistumisen jälkeen alustanumero säilyy auton yksilöivänä tunnisteena. Vuosikatsastuksessa tarkistetaan että autoon tehtaalla merkitty alustanumero on muuttamaton ja tallella.
2.Mistä löydän autoni alustanumeron?
Alustanumero on merkitty autoon useampaan paikkaan. Sen sijainti löytyy auton ohjekirjasta.
Nykyään alustanumero löytyy usein oikeanpuoleisesta keskimmäisestä pystytolpasta (B-pilari) yhdessä EU-vaatimuksenmukaisuusmerkinnän ja painotietojen kanssa.
Lisäksi alustanumero on työstetty autoon hitsattuun laattaan. Eräs henkilöautoissa yleinen sijaintipaikka nykyään on poikittaistuki oikeanpuoleisen penkin alla. Jos päällä on peitteenä kokolattiamatto, siinä on läppä jota nostamalla laatan saa näkyviin.
Aiemmin alustanumero oli yleensä merkitty rintapeltiin ja sen viereen oli niitattu valmistajan tyyppikilpi.
Sähköisistä palveluista alustanumero löytyy rekisterinumeron perusteella esimerkiksi maksuttomalla Traficomin ajoneuvotietojen haulla
Traficom.fi ja valitse "Kirjaudu asiointipalveluun" (Vaatii sähköisen tunnistautumisen)
Myös jotkut varaosamyyjät tarjoavat auton tietojen hakua rekisterinumeron perusteella. Alustanumero on hakutulosten mukana.
Biltema
Motonet
3.Onko minulla syytä pitää alustanumero salassa?
Alustanumero ei ole salainen tieto. Kuten edellä näkyy, se on löydettävissä kaikkiin autoihin joiden rekisteritunnus on tiedossa.
Joissakin maissa (esim. USA) alustanumero on merkitttävä autoon näkyville tuulilasin alareunaan kuljettajan puolelle.
Em. syistä tehtaat eivät julkaise esimerkiksi mekaanisiin lukkoihin tai ajonestojärjestelmiin liittyviä tietoja vaan hallitsevat näitä itse ja luovuttavat tiedot vain pyynnöstä yhteistyöyrityksille. Niinpä auton luvaton käyttöönotto ei ole yhtään helpompaa vaikka alustanumero olisikin tiedossa.
4. Mikä on datakortti?
Kullekin alustanumerolle luodaan datakortti (kantakortti, Data Card, Datenkarte) valmistajan tietojarjestelmään. Nimitys on vanhentunut mutta yhtä käytössä, oikea termi nykyään lienee tietue.
Se sisältää perusajoneuvon tyypin (mallisarja, moottori, vaihteisto), tilatut lisävarusteet ja muut valmistajan sisäiset ohjauskoodit, kuten esimerkiksi vuosimalli, mahdollinen mallimuutos kesken vuotta ja erilaisia auton toimitustapaan liittyviä tietoja.
Alustanumerokohtaista tietuetta päivitetään tuotantoprosessin aikana ja sen jälkeen: sinne lisätään asennettujen osien sarja- tai eränumerot ja ajoneuvon valmistumis- ja luovutuspäivämäärät. Näiden perusteella on mahdollista tehdä tarvittaessa takaisinkutsu (recall) rajoittuen tiettyihin alustanumeroihin jos ko. ajoneuvojen komponenttierässä havaitaan laatupoikkeamia.
Valmistumisen jälkeen tietoihin on tapana lisätä mm. jälkiasennetut lisävarusteet ja suurien osakokonaisuuksien (moottori, vaihdelaatikko) vaihdot merkkiliikkeessä sisältäen vaihto-osien sarjanumerot. Vaihdetut osat ovat usein takuun voimassaoloaikana tehtyjä takuukorjauksia.
Auton lisävarustelistauksen eli datakortin sisällön alustanumeron perusteella näyttäviä palveluita löytyy verkosta, esimerkiksi
LastVIN.com
Nimestään huolimatta tietosisältö pohjautuu EPC-tietokannan datakorttiin, ei pelkkään alustanumeroon eli VIN:iin.
Lisää datakortin sisällön tarjoavia palveluita löytyy kappaleen 5 lopussa olevasta linkistä "Ilmaiset MB korjausoppaat..."
5. Miksi alustanumeroa tarvitaan varaosien haussa?
Valmistajan varaosaluettelo (EPC, Electronic Parts Catalog) pystyy alustanumeron avulla haettavan datakortin lisävaruste- ja ohjauskoodien perusteella päättelemään mikä tarjoilla olevista varaosavaihtoehdoista on oikea. Virheen mahdollisuus pienenee ja oikean varaosanumeron valinta helpottuu huomattavasti.
Valmistajan virallinen osaluettelo on nykyään käytettävissä onlline-versiona Internet-selaimella. Käyttö vaatii rekisteröitymisen ja on maksullista.
EPC oli lokakuuhun 2018 saakka saatavilla omalle koneelle asennettavana offline-versiona. Se sisälsi pienemmän version tehtaan valmistettujen autojen tietokannasta kattaen ainoastaan varaosien valintaan tarvitut tiedot. Useat ilmaiset osahakupalvelut käyttävät edelleen tätä tietokantaa. Siinä mukana oleviin ennen lokakuuta 2018 valmistuneisiin autoihin yksilöllinen osahaku on edelleen mahdollinen, mutta ehdotetun osanumeron tilalle on tällä välin saattanut tulla tarjolle uudempi korvaava osa.
Foorumilla ilmaiset osahakupalvelut on keskitetysti listattu ketjuun "Ilmaiset MB korjausoppaat ja osien räjäytyskuvat online!"
6. Miksi alustanumeroa tarvitaan radiokoodien haussa?
Alkuperäisten (tehtaalla asennettujen) multimedialaitteiden ja radioiden turvakoodit ovat olleet myös mukana EPC-tietokannassa.
Joihinkin laitteisiin turvakoodi on laskettavissa sarjanumeron perusteella, mutta muutamassa laitemallissa on käytetty satunnaisia koodeja jotka selviävät vain tietokannasta.
- - -
Versio 1.0, 21.03.2025 23:20
Kommentit ja kehitysehdotukset kehityspalstan ketjuun aiheesta kiitos!