wanha nokivasara kirjoitti:
1. Paljonko on teho ja kulutus ero 160 vs. 170?
Työmatkapainotteisessa ajossa (55 km motaria suuntaansa päivittäin + kaupassa käyntiä) olen itse A 170 CDI:lläni päässyt 3,75 litran / 100 km keskikulutuksiin, siis parhaimmillaan. Silloin saa kyllä aika rauhallisesti ajella, mutta alle neljän litran onnistuu helposti. Sitten jos polkee vähän enemmän ja ajaa motarilla 130 km/h, niin kulutus on siinä viiden pinnassa, mikä ei sekään ole vielä ollenkaan paha lukema. Kai 160 vie pari desiä vähemmän, mutta se on aika laiska peli verrattuna 170:een... Joten ihan suosiolla valitsisin 170:n. Tehoeroa on sentään 30 hevosvoimaa ja kiihtyvyyttä 5 sekuntia... Tehdas lupaa 160:n keskikulutukseksi 4,5 litraa / 100 km ja 170:n kulutukseksi 4,9 litraa / 100 km.
3. Tarviiko (voiko) pohjaa lisäsuojata, jos siinä on muovi?
4. Mitkä ovat pahimmat ruostepaikat? Keulan kiveniskukolhu herkkyys on tiedossa. Onko muita pahoja paikkoja?
Ei mulla -99-mallisessa ainakaan vielä ole ruostetta juuri nimeksikään missään muualla kuin pakoputkessa. Tosin ei tolla oo ajettukaan ku vajaa 120 tkm.
5. Liikkuu kahta mielipidettä, toiset sanovat että on kallis korjata ja ylläpitää, Toiset sanovat päinvastaista. Ota tuosta sitten selvää. Kuinkas on?
Halvempaa ylläpitoa ei kyllä tasan tarkkaan ole helppo löytää. Esim. A-huolto Veholla maksaa ~140 euroa vrt. esim. 940 Volvon määräaikaishuolto, jossa ei alle 400 eurolla tehdä yhtään enempää kuin Mersunkaan määräaikaishuollossa. Vakuutukset A-sarjalaiseen ovat halpoja, dieselvero on pieni, ja kulutus on sitä luokkaa, että kulkee suoraan sanottuna pyhällä hengellä. Renkaatkaan ei kulu millään, ja 195/50/15 kokoiset renkaat ovat halvimmasta päästä (esim. testeissä menestyneet Bridgestonen ER300:t maksoi tuossa koossa asennettuna 310 euroa / kierros). Varaosat on naurettavan halpoja (esim. multa hajosi tiukassa jarrutuksessa jarruvalokatkaisija, jonka seurauksena ABS-, ESP- ja BAS-valot jäivät palamaan, uusi katkaisija maksoi kokonaiset 18 euroa, ja töille tuli hintaa pari kymppiä, ei paha, vai mihin muuhun autoon tommonen vastaava sähkövika olisi korjattu parilla kympillä vrt. työkaveri maksoi Skeidan huollossa Skeidan tarrasta 60 €...). Itsellä A korvasi Nissan Almeran (1.4 bensakoneella), ja laskelmoituna käyttökulut ovat A-sarjalaisessa olleet aikalailla tasan puolet siitä, mitä Almerassa oli, ja Nissanissakin sentään huollot olivat todella halpoja, ja auto oli luotettava peruspeli, eikä ollut ikinä mitään vikaa. Tosin tulee mulla kilometrejäkin.
6. Paljonkohan tuommoinen kestää maantie/seka-ajo kilometrejä? Vanha 123 meni toista miljoonaa (tosin kaksi konetta meni, eka ei kestänyt edes 900.000 km:ä, kyllä mersun koneet on paskoja...) ja nykyinen eukon 124 lähenee jo 700.000 rajapyykkiä. Ei varmaan kestä noita ajomääriä a-malli, vaan voinko odottaa ongelmia ja auton loppumista kesken jo yli 300.000 ajetulla?
Miksei kestäis 700 tkm? Kyllähän kaiken maailman Volkswagenin dieselkoneillakin ajetaan jo melkein puoli milliä, niin miksei Mersulla menis vähintään samoja lukemia? Korin puolesta taatusti kestää, moottorista ei liene kellään kokemusta... vielä.
7. Mikä siellä takapäässä oikein siis rikkoutuu ja kuinka usein nätillä ajolla joutuu niitä ongelmapalikoita vaihtamaan? Kuinka se peräpään vika merkkaa itsensä, eli kun koeajan a:ta, niin onko ajoltaan levoton vai mikä siellä mättää? Kuinka kallis on korjaus?
Itse olen ajanut lähinnä vaan asfaltilla. Mitään ei ole hajonnut vielä 120 tkm mennessä alustan puolelta, eikä muualtakaan (paitsi toi em. jarruvalokatkaisija). Riippunee siis paljon tuurista, että osuuko pahoihin monttuihin ja meneekö rikki vai ei. Sen verran nyt täytyy sanoa, kun E-Mersun jälkeen A:ta ajaa, niin tuntuu että etuvetoinen menee minne sattuu (niinhän ne kaikki etuvetoiset). Mutta varsin vakaa peli tuo A on mihin tahansa etuvetoautoon verrattuna kun vaan renkaat ja pyöränkulmat on kunnossa.
8. Mikämoisilla kulutuslukemilla olette ajelleet? Muita käyttökokemuksia?
Kuten yllä tulikin jo ilmi, niin olen päässyt useasti 3,75 litraan, mutta en ikinä sen alle. Yleisin kulutuslukema maantiepainotteisessa ajossa on 4,2 litran kieppeillä. Ennätyssuuri lukemani on 5,6 litraa / 100 km, kun talvella käytin paljon lisälämmitintä ja ajoin lyhyitä pätkiä kaupungissa. Ei silläkään lukemalla konkurssi tule.
Sen verran muita kokemuksia, että A-sarjalaisessa on varsin huono antenni (kun mitään ulkoista antennia ei ole, eikä takalasissakaan oo antennia), joten ois paree hommata hyvä radio, jos tykkää kuunnella muutakin kuin suhinaa tai CD-levyä. Pientä purnaamisen aihetta on myös penkinlämmittimissä, jotka ovat tosi tehottomat ja ei niillä perse lämpiä, selkä oikeastaan vaan. Dieseliksi auto on talvella tosi nopeasti lämpiävä, kiitos erillisen lisälämmittimen... Ei kauaa nokka tuhise, kun puhaltaa jo kuumaa ilmaa.
Ajettavuudesta sen verran, että joskus ESP puuttuu vähän turhan herkästi peliin, varsinkin kaupunkiajossa jos on todella liukasta, tai jos tekee jyrkkiä käännöksiä hiekkaisella pinnalla (auto muuten kääntyy todella näppärästi, ja sen saa tilanteessa kuin tilanteessa ruutuun kuin hanskan käteen). Mutta saahan sen pois päältä nappia painamalla jos siltä tuntuu.
9. Mitä minun olisi hyvä tietää kun lähden a ostoksille?
Mun eukolla meinas ekalla ajokerralla lähteä A lapasesta, sen verran kovin kun vääntää alakierroksilla ja kaasu on herkkä ja tosiaan kun kaasua polkasee niin tapahtuu heti eikä 15. päivä vrt. eukon auto (2-litranen Ford Escort). Ja äidille kun lainasin, niin ensimmäinen kuulo pihalta oli VUMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMm, kun mamma painoi kaasua samaan malliin kuin mitä E-sarjan dieselissä pitää painaa (niin eli niin että poljinta puoli metriä alaspäin ennen ku tapahtuu jotain)

Joten jos annat auton naisväelle, niin kannattaa pysytellä kaukana. Ei jostain syystä sovi naisille ainakaan ilman opetusta. Ja kun kattelet niitä autoja siellä ostoksilla, niin kato auton alle, ettei pohjalevy oo paskana, ja mieluiten kantsii valita semmonen yksilö, joka on 99 tai uudempi, kun sillon parannettiin sisustuksen materiaaleja ja ulkonäköä ja taisi CDI-koneisiinkin tulla vähän päivitystä. Ei kannata pelästyä, jos konepelti on täynnä kiveniskuja. Niitä on melkein jokaisessa. Sen maalauttaa parilla sadalla uudenveroiseksi ja se on hyvä syy saada vähän alennusta auton hinnasta.