Japanilaiset autot on mitä on. Hyviä varmasti omalla tavallaan, eikä missään autossa ainakaan voi olla enempää pikkuvikoja kuin meikäläisen mersussa... Toisaalta sitä ikääkin olkaa olemaan.
No kuitenkin. Jaappanilaisten autovalmistus on perustunut kopiointiin joskus ennen tai siihen, että esim. englantilaiset perustivat Japaniin autoteollisuutta luullessaa, ettei niin murjottu maa voi koskaan olla niille vakavasti otettava kilpalija. Mutta en usko, että enää nykyään japanilainen autovalmistus perustuu kopiointiin.
Japanilaiset kopioivat jo edellisen vuosisadan vaihteessa siirtyessään lopullisesti pois vanhasta feodaalijärjestelmästä vanhan mallin mukaisen saksalaisen kartellijärjestelmän (jossa kartellin sisällä kaikki on tiukasti valvottua, mutta vapaa kilpailu loppuasiakkaista) johon tekivät pieniä muutoksia. Tähän järjestelmään he päätyivät vertailtuaan tarkasti muiden järjestelmiä ja valitsivät tehokkaimman. Jenkkilän usko täysin vapaaseen kapitalistiseen markkinatalouteen kuitenkin karisti kartellijärjestelmät niin Saksasta kuin Japanistakin toisen maailmansodan seurauksena. (En puolla mitään poliittista järjestelmää, vaan näkökulma on nyt tuotannollis-taloudellinen.)
Japanissa on kuitenkin ollut aina yritysmuodostelmia. Tunnettii aiemmin
shaibatsuina, joissa omistuskin on yhteinen ja perustuvat yleensä suurten pankkien yritysomistukseen. Nykyinen kärjestelmä kuitenkin perustuu vapaaehtoisuuteen, eikä keskitettyyn omistukseen. Tunnetaan nimellä
keiretsu. Toyota ja yllätys yllätys Nokia on yksi tämän "tyylilajin" ykkösiä maailmassa. Ja tämä yritysmuodostelmien tulo näyttää tällä hetkellä todennäköiseltä ihan maailmanlajuisesti, koska on jo ehtinyt Karstulaankin.

Ehkä yltää joskus jenkkeihinkin, jotka edelleen vannovat kilpailutuksen nimeen ja samalla taistelevat matalan tuottavuuden ja suurten kustannusten kanssa.
Japanilaisten autojen elinikä onkin laskettu viiteen vuoteen ja saattavat nitistä, mutta tällä tuotantojärjestelmällä ne sitten pystyvätkin kehittymään jatkuvasti koko ajan ja saamaan uusia malleja myyntii murto-osassa siitä ajasta, mihin esim. Euroopassa pystytään. Yritysmuodostelmien johtamisella päästään erittäin matalaan kustannustasoon kilpailijoihin verrattuna. Kannattavuus on suuri ja rahaa jää runsaasti tuotekehitykseen. Kehitys japanilaisissa autoissa on ollut aika kovaa vaikka 1970-luvulta tähän päivään. Jos sama tahti jatkuu, niin mitä lienee kolmenkymmenen vuoden päästä.
Tämä nyt oli sitten mitä oli. Ympäripyöreä raapaisu. Ei mikään kommunismin kannatus ja kapitalismin haukkuminen. Täysin vapaa markkinakilpailu ei kuitenkaan ole tehokkain järjestelmä. Ainahan yritykset pyrkivät tavalla tai toisella vähentämään kilpailua tai ainakin pyrkimään itse sen ulkopuolelle. Esim. Mersun brandi voitaisiin nähdä kilpailua vähentävänä tekijänä autonvalmistajan näkökulmasta, koska siihen sitoudutaan niin voimakkaasti.
Ainakin näillä näkymin pysyn kuitenkin japanilaisista erossa ruumisautollakin ajeluun asti.
