pera8x kirjoitti:
aivan. muuten ihan näin offtopikkina, että kuinka se homma muuten oikeesti menee? tipahtaako se neljännekseen?
että, jos meillä on 12 voltin järjestelmä ja siihen asennetaan vaikka 50W/12V polttimo, niin sillonhan teho on se 50w. mutta jos laitetaan 50W/24V polttimo, niin kuinka siellä käy virran kulutukselle ja lopulliselle teholle?
... puolittuuko myös ampeerit? se selittäis tehon tipahtamisen neljännekseen.
Juu, myos ampeerit puolittuu. Tai oikeastaa se menee niin, etta polttimon vastus R on jannitteesta ja virrasta riippumaton suure. Vastus R = U / I. (U = jannite voltteina, I = virta ampeereina, R = vastus ohmeina). Teho taas riippuu seka virrasta etta jannitteesta, ja teho lasketaan P = U x I, missa P = teho watteina.
Otetaan esimerkiksi 48W/24V polttimo. Se on siis tarkoitettu 24V jarjestelmaan, jolloin sen teho on 48W. Siispa siita lapikulkeva virta saadaan: 48W = 24V x X, missa X on virta, ja saadaan X = 48W / 24V = 2 A. Siispa taman polttimon vastus on R = U / I = 24V / 2A = 12 ohmia.
Kun tama sama polttimo laitetaan 12V jarjestelmaan, niin sen vastus on edelleen sama 12 ohmia. Vastus kun riippuu vastuslangan materiaalista, pituudesta ja halkaisijasta, ei jannitteesta tai virrasta. Tassa asennuksessa siis jannite on 12V ja vastus 12ohmia, eli polttimon lapi kulkeva virta R = U / I, eli 12ohmia = 12V / X A, eli X = 12V / 12 ohmia = 1 A. Nyt siis jannite on puolet edellisesta, ja myos virta on puolet, ja teho on P = U x I = 12V x 1A = 12W eli yksi neljasosa.
Kannattaa kylla huomioida, etta jannite tai oikeastaan siita lapi ajettu teho vaikuttaa polttimon kestoikaan, varsinkin jos jannitetta nostetaan nimellistehosta.