Saul kirjoitti:Meinaa lipsua politiikan puolelle. Itse kuitenkin olen sitoutumaton ja täällä on niin paljon haukuttu verotuspolitiikkaa, että luulisi tämänkin menevän seulasta läpi.
No jaa -- liittyyhän tämä varsin paljon autoiluunkin ja liikenteeseen, kun vaan jätetään nuo henkilöönkäymiset yhtä vähiin kuin tähänkin asti.
Tämä on taas tätä ihmeellistä suomalaista kyykytystä. Suunnilleen kaikki sivistyneet valtiot ovat antaneet verohelpotuksia biopolttoaineille, mutta Suomessahan niin ei voi tehdä. Ei sitten niin millään.
Jos en väärin muista, niin biopolttoaineen osuuden ollessa muutaman prosenttia, valtiolta jää verotuloa saamatta noin 50 miljoonaa euroa. Kellä on Maaseudun tulevaisuus lähempänä, tarkistakoon. Ei se nyt niiiiin iso summa ole, mutta rahaa kuitenkin.
1) "Mitä mieltä olette maatilojen pienjalostamoista, jotka tuottavat rypsistä bioöljyä, rehuvalkuaista ja energiaa?"
"Erittäin hyvä ajatus. Kaikille malleille - pienelle ja suurelle tuotannolle - on oltava tilaa markkinaehtoiselta pohjalta. Maatiloilla ei pidä myöskään unohtaa biokaasun tuotantoa."
2) "Miten viljelijät saadaan kiinnostumaan energiakasvien viljelystä?"
"Suoria, päällekkäisiä maataloustukia ei EU ehkä hyväksy, mutta veroporkkanoita ja investointitukia voidaan ilman muuta käyttää. Tärkeintä on, että nyt tehtävät ratkaisut ovat pitkäjänteisiä ja uskottavia.
Noissa on vähän ristiriitaa. Ensinnä todetaan, että ihan hyvä idea, mutta kuitenkaan tälle ei ole vastaavaa tukea luvassa.
No, toisaalta esimerkiksi täällä Varsinais-Suomessa tuo sokerijuurikkaan viljely on melkoisesti muuttumassa, kun toinen sokeritehtaista ensi kauden päätteeksi suljetaan. Siinä, kun joku viljelijä (porukka) päättää lopettaa juurikkaan kasvatuksen, energiakasvien viljely voi olla seuraavaksi realistinen vaihtoehto. Ruokaviljan hintahan on niin alhainen, että sitä ei monikaan halua ottaa ohjelmaansa vaan jopa mieluummin viljelee kauransa suoraan energiakäyttöön -- sanovat viljelijät itse. Varsinainen energiakasvihan se ei ole. Toisaalta tarvittaisiinko kovin paljoa muuta kuin investointituki esimerkiksi pienpuristamoille, kasvatukseen vaadittavat laitteet ja tietotaito on olemassa vanhastaan.
Nesteen uusi jalostamo on valmistumassa, ja sen tiimoilta on uutiosoitu, että raaka-aineesta tulee iso osa olemaan tuontitavaraa eli muistaakseni palmuljyn nimellä kulkevaa kamaa. Sen hinnan olettaisi olevan varsin alhainen, jos jostain tuotava tavara ajaa kisassa kotimaisen ohi. Se, että kotimaisen energiakasvin ostaminen olisi eettisesti ehkä oikeammin, ei tietenkään bisneksessä merkitse paljoa.
Kuvalehti laskeskelee, että pienjalostamot voisivat tuottaa biodieseliä yhteensä 50 000 - 100 000 tonnia vuodessa. Yksi tällainen pienjalostamo maksaisi noin 20 000 € ja mahtuisi esim. autotalliin. Investointi olisi kova, mutta esim. pääkaupunkiseudun asuntojen hintoja ajatellen aika pieneltä tuntuu.
Kova ja kova investointi. Jos ei tuossa numerovirhettä ole, niin eihän tuolla rahalla pääse kuin Avensikseen kiinni eikä uuteen silloinkaan. Ilmeisesti ideana on kuitenkin käytännön tasolla usein, että viljelijät perusaisivat osuuskunnan tai muunlaisen yhtiön, joka yhdessä investoisi ja vastaisi tuotannosta.