Katsastusmies tuumasi W123 280TE:n takaiskunvaimennuksen riittämättömäksi. Jännä juttu sinänsä, kun meni iskaritestistä läpi vielä ihan komeasti, mutta koeajolla inssi huomasi perän pomppivan oudosti ja hylky tuli. No onhan tuo pomppiminen itsellä ollut tiedossa, mutta piti kuitenkin kokeilla.
Hydraulisen jousituksen osat maksavat sen verran hunajaa ja kun ei edes ole tarkkaan tiedossa missä välissä vika on, niin ajattelin laittaa systeemin tilalle ihan tavallisen jousituksen kaasuiskareineen.
Kävin hiukan tuossa shoppailemassa. Ostin vahvistetut takajouset, uudet iskarit, jousen pohjaamiskumit, iskarien suojakumit, 8 mm jousen korokekumit ja jousen kokoonpuristajat. Lisäksi kävin hakemassa 8 mm paksua lattaa, josta olisi tarkoitus tehdä lappu poistetun hydraulipumpun paikalle siihen nokka-akselin päähän. Ostin KL-varaosasta myös kyseiselle paikalle tarkoitetun tiivisteen. E. Venetmäeltä (MB-purkamo Viialassa) kysyin olisiko löytynyt tuota peitettä mutta sitä ei löytynyt ja myyjä tiesi kertoa, että monet ovat sen korvanneet jollain vähän paksummalla metallilapulla vastaavassa projektissa, näin siis aion minäkin.
Olisiko joku ryhtynyt vastaavaan projektiin ja osaisi valaista hiukan jo etukäteen eteen mahdollisesti tulevista ongelmista?
Ostitko sedanin takaiskarit? Eivät nimittäin sovi farmariin. Farmariin sopii ainakin pakettivolkkarin iskarit.Muuten ei pitäisi sen ihmeempiä ongelmia olevan.
Mercedes-Benz korjaa kuljettajien tekemät ajovirheet...ainakin jos on asd...
On aika mielenkiintoista, että tasonsäädössä voi olla aivan päinvastaiset oireet: joko liian kova, tai sitten (kuten oli omassa S123:ssa) aivan kuin ei iskareita olisi ollenkaan, huojuu holtittomasti ylös-alas. Onkohan kummassakin tapauksessa kyse paineakkujen viasta, vai miten? Itse kerkesin myydä farmarin pois ennen kuin vika selvisi. Kiinnostaa vaan kun olen alkanut harkita S124:n hankintaa...
Tulipahan hoidettua tuokin projekti ennen kuin ehdin täältä edes vastauksia lukemaan. Oli vähän kiire, kun sattui pieni vahinko tuon katsastuksen kanssa. En muistanut, että autoon on merkitty ensimmäinen käyttöönottopäivä (11.12.1979) rekisteriotteeseen, vaan että katsastus olisi viimeisen numeron perusteella (nolla). Olin siis jo ajellut pari viikkoa ilman leimaa, enkä siis saanut kuukautta ajoaikaa.
Ostin sedanin vahvistetut takajouset ja sedanin iskarit ja kyllä ne sinne ihan ok sopi ja olivat oikean mittaiset (iskari oli ainakin tasan saman mittainen, kuin se vanha hydrauli-iskari) ja tuli vanhuksestakin vielä hieno ajeltava, mitä tuossa ehdin aamutuimaan työpaikalta kotiin ajellessa saada tuntumaa.
Mahdollisuus tehdä työpaikan tallilla omia hommia on kyllä hieno työsuhde-etu. Vielä kun työpaikalta löytyy rasvamonttu, hitsausvehkeet, painepesuri, moottorinosturi sun muut vermeet. Mennä voi mihin vuorokauden aikaan tahansa, kun itsellä on avaimet. Ei voi pahaa sanoa työnantajasta, kun nytkin saan käyttää tallia, vaikka olen puoli vuotta vanhempainvapaalla.
Haittapuolena työpaikan tallissa on se, että projektit täytyy aina tehdä kerralla ainakin sellaiseen vaiheeseen, että auton saa ulos tallista siltä varalta, että tilaa tarvitaan firman laitteiden korjailuun. Nytkin tuli siis tehtyä tämä projekti yhdessä yössä. Illalla kuuden aikaan serkkupojan kanssa aloiteltiin ja olikohan neljän aikaan aamulla Mersu valmis. Yksi paikkakin tuli tosin hitsattua samalla pohjaan runkopalkkiin, kun katsastusmies sieltä reiän koputteli päivällä esiin. Vähän toista tuntia meni vielä siivoilla talli ja peruuttaa tullessa montun päällä ollut täysperävaunu takaisin montun päälle, kun oli vissiin jotain huoltoa kesken.
Ainoa pahemmin hommaa haittaava tekijä oli, etten ollut noihin jousiin ennestään perehtynyt. Jos olisin perehtynyt, olisin jostain metsästänyt käsiini Mersun jousille tarkoitetun jousen sisälle tulevan puristimen. Tavallisilla jousipuristimilla oli aika tuskaa tuo jousen paikoilleen saaminen. Toisesta jousesta irroittelin puristimet rälläkän kanssa, kun ei enää tarvinnut enempää niitä puristimia käyttää, eikä hermo enää riittänyt repiä niitä irti tuntia. Oikeanlaiset jousipuristimet olisivat säästäneet aikaa projektissa varmasti vähintään neljä tuntia.
Kaasupallot tuli ruuvailtua irti siinä samalla, kun ei muuten meinannut millään saada jousta ujutettua paikoilleen. Olivat sen verran pahasti tiellä. Vetoakselin irrotin myös pyörännavasta ja laitoin rautalangalla roikkumaan vakaajatangosta. Antoi huomattavasti lisää tilaa jousen asetteluun.
Vanhat jouset olivat molemmin puolin paristakin kohtaa poikki. Oli vain mennyt ihan ylhäältä ja ihan alhaalta, niin katsastusmieskään ei huomannut. Kuitenkin puuttui molemmista jousista pari kierrosta. Olisiko rikkinäiset jouset osaltaan rikkoneet tasonsäätöä, kun on auton paino ollut iskareiden päällä?
Hydraulipumpun reiän sain ihan ok tukittua sillä lattaraudalla, kuten olin suunnitellutkin. Nyt olisi toimiva pumppu, kaasupallot - luultavasti rikki ja iskarit - luultavasti ehjät jollekin haluavalle tarjolla, jos tulee noutamaan Tampereelta. Itse en noilla mitään enää tee, mutta jos niistä jollekin on iloa, niin tosiaan hakea saa pois.
Tuohon vanhukseen en enää kokenut järkeväksi laittaa tuota hydraulista tasonsäätöä kuntoon, kun ainakin ne kaasupallot olisi pitänyt vaihtaa. Lisäksi tasonsäätöventtiilissä oli lohkossa pieni halkeama, jonka vuoksi tiputteli hiukan öljyä. Uudet jouset, uudet kaasupallot ja uusi tasonsäätöventtiili olisi jo maksanut enemmän kuin nyt ostamani jouset ja iskarit.
Auto on kuitenkin ostohinnaltaan 1000 euroa, joten mitään omaisuuksia ei ole tuohon tarkoituskaan laittaa kiinni. Tavalliset jouset ja iskarit ovat kuitenkin helpommat (ja halvemmat) pitää kunnossa. Tuohon vaihtaa nyt molemmat iskarit taakse varmaan puolessa tunnissa. Jos sen jousenpuristimen saan hommattua, ei jousien vaihtokaan paljoa enempää aikaa vie. Huoltokohteita jousituksessa on nyt varmasti vähemmän.
tgts kirjoitti:On aika mielenkiintoista, että tasonsäädössä voi olla aivan päinvastaiset oireet: joko liian kova, tai sitten (kuten oli omassa S123:ssa) aivan kuin ei iskareita olisi ollenkaan, huojuu holtittomasti ylös-alas. Onkohan kummassakin tapauksessa kyse paineakkujen viasta, vai miten? Itse kerkesin myydä farmarin pois ennen kuin vika selvisi. Kiinnostaa vaan kun olen alkanut harkita S124:n hankintaa...
Perä menee veltoksi, jos paineakuista on karannut kaasut. Kovaksi perä taas menee, jos paineakun kalvo on revennyt, jolloin se kaasupuolikin on täyttynyt hydraulinesteellä. Nesteet kun tunnetusti ovat kokoonpuristumattomia toisin kuin kaasut.
mersun takajousissa ei tarvi puristimia kun ottaa jarrusatulan vetarin iskarin ja takarungon yhden ruuvin irti jousi lähtee kädellä ja menee takaisin vetovaunu mallikin sit ei muuta kun tunkilla nostaa takarungon kiini ja laittaa ruuvin paikoilleen ja kiristäää sen jonka jälkeen iskarin vetarin ja jarrusatulan
Mercedes-Benz 220 W187 innenlenker mit schiebedach ´52
Mercedes-Benz 220 A W180 innenlenker mit schiebedach`55
Mercedes-Benz 180 W120 '57
Mercedes-Benz 220 Sb W111 '63
Mercedes-Benz TN 207 '83
Mercedes-Benz 300 D W123 '82 Vaimon auto
Harley-Davidson 1200 U ´37
NSU OSL 501 '38
NSU OSL 351 '39
Zundapp KS 750 `44
BMW R 35 '49
Ariel Square Four MK 2 1000 ´54
Ariel Square Four MK 2 1000'56
Royal Enfield Scrambler Bullet 500 '56
Triumph 6T Thunderbird 650 ´59
Triumph Trident T150 750 `69
Ariel Square Four MK 1 1000 '50 Vaimon Mp
Ducati Desmo 450 ,72 Vaimon Mp
Siskon farkkuun oli toi homma tehty kanssa edellisen omistajan toimesta.
Piti hirveetä pauketta sedanin iskareilla koska niissä jäi liike vara liian pieneksi. Iskari valmistaja neuvoi laittamaan LT volkkarin etuiskarit muistaakseni jonka jälkeen alkoi homma pelittään.
W111 kirjoitti:Siskon farkkuun oli toi homma tehty kanssa edellisen omistajan toimesta.
Piti hirveetä pauketta sedanin iskareilla koska niissä jäi liike vara liian pieneksi. Iskari valmistaja neuvoi laittamaan LT volkkarin etuiskarit muistaakseni jonka jälkeen alkoi homma pelittään.
No eipä ole pauketta vielä kuulunut, vaikka hommasta alkaa oleen jo kohta kuukausi aikaakin. Ja tosiaan kun vertasin tuota alkuperäistä hydraulista iskaria ja sedanin kaasuiskaria (Boge Sachs, kun Bilsteinit sattui olemaan Tampereen Motonetin hyllystä loppu) siinä irtonaisina, ei niillä ollut ainakaan silmin havaittavia eroja liikevarassa.
voi voiii....mulla on pehmee perä..liiaksi,kuvittelin että iskarit on vetämässä viimeisiänsä,kunnes vein katsastukseen missä herra isoherra sanot et iskarit on hyvät,nooh jätin murheeni taakse kunnes nyt löysin tämän aiheen...pitänee funtsi,mitä seuraavaksi teen..annanko olla kunnes isoherra mainitsee ja tekee hylyn vai lähenkö samaan projektiin mitä täällä.
Pidä alkuperäinen systeemi. Kyllä noihin vielä osia löytyy.
Niiden iskareiden tiivisteet on vaihdettavissa. Vaatii pientä askartelua. Jos männän varret on naarmuuntuneet ei auta enää tiivisteiden vaihtokaan. Jos joku keksii mistä saa niitä haitarikumeja iskarin alapäähän laittakoon viestiä....
MikT kirjoitti:voi voiii....mulla on pehmee perä..liiaksi,kuvittelin että iskarit on vetämässä viimeisiänsä,kunnes vein katsastukseen missä herra isoherra sanot et iskarit on hyvät,nooh jätin murheeni taakse kunnes nyt löysin tämän aiheen...pitänee funtsi,mitä seuraavaksi teen..annanko olla kunnes isoherra mainitsee ja tekee hylyn vai lähenkö samaan projektiin mitä täällä.
Juu oli mullakin iskaritestin mukaan takaiskarit jopa hiukan paremmat ennen tuota vaihtoa, mutta koeajolenkillä katsastusmies huomasi perän pomppimisen ja sitten ihan perinteisesti käsin kokeili iskareita ja antoi hylyn. Jotenkin se iskaritesti ei huomaa tuossa mitään vikaa.
Muistaakseni siis katsastuksessa tuli lukemiksi 75 % molemmin puolin tuolla hydraulisella vaimennuksella. 73 % tuli tulokseksi toiselle ja 74 % toiselle puolen, kun olin tehnyt vaihdon. Katsastusmies epäili korkeaprofiilisten renkaiden huijaavan testeriä, kun on ihan orkkis 14 tuuman vanteet mulla käytössä niin kesä (195/70R14) kuin talvipyörissä (175/80R14).
Jos niissä itse iskareissa ei näy vuotoja ja perä nousee ok, eikä järjestelmä muutenkaan vuoda, vaihtaisin vain paineakut (Motonetissä 84 euroa kipale). Jos autossa perä putoaa kuormaamattomanakin alaspäin parin päivän seisomisen jälkeen, kuten omani teki, kannattaa myös jouset uusia. Omassa oli molemmin puolin poikki paristakin kohtaa. Oli vain niin siellä jousikupin sisällä ne katkenneet kohdat, ettei katsastusmieskään huomannut.
Suurin syy ettei kiinnostusta tuon hydraulisen systeemin korjaamiseen itseltä löytynyt, vaikka itse iskarit kaiketi ehjät olivatkin, oli vuotava, hieman haljennut tasonsäätöventtiili, jonka uusiminen olisi lisännyt korjaamisen kustannuksia entisestään. Muutenkin kun tuo on tonnilla ostettu ja käyttöauto, ei sen laittamiseen raaski mitään hirveitä rahoja upottaa. Tankkiin uppoaa jo ihan tarpeeksi.
W111 kirjoitti:Pidä alkuperäinen systeemi. Kyllä noihin vielä osia löytyy.
Niiden iskareiden tiivisteet on vaihdettavissa. Vaatii pientä askartelua. Jos männän varret on naarmuuntuneet ei auta enää tiivisteiden vaihtokaan. Jos joku keksii mistä saa niitä haitarikumeja iskarin alapäähän laittakoon viestiä....
Entisestä farkustani kun käytin apparin puolen iskarin pois kynkänvaihdon yhteydessä niin hain Hiflexistä jotain paksua kumitötteröä pätkän jonka nippusiteillä sitten kiinnitin siihen iskariin. Olihan se paljon jäykempi mitä aikasempi haitarikumi mutta ei vaikuttanut iskarin toimintaan kun sen asensi oikein
W111 kirjoitti:
Niiden iskareiden tiivisteet on vaihdettavissa. Vaatii pientä askartelua. ...
Mistä oot löytänyt noita varren tiivisteitä????????? Sedani vai farmari??
Sedan malli kyseessä ja tein tuon tiivisteiden vaihdon n.4-5 vuotta sitten joten en enää muista mistä sain ne tiivisteet. Muistaakseni oli kahdesta osasta se stefa ja älyttömän hankala asentaa paikoilleen, mutta kärsivällisyys palkittiin silloin.....