Niin jmo2204 jutelee nykyisten säätöalgoritmien parametroinnista, se on jo onnistuneesti tehty ja saatu VNT ahdin tottelemaan ohjausta, esimerkiksi juuri tässä kyseisessä ST mersussa.
tuikku puhuu tilanteesta joka on todellisuutta perusalgoritmilla ja perustuen havaintoihin, jotka nähdään kun katsotaan miten se käytännössä toimii.
Itse lähtisin tekemään säätöalgoritmia ns. puhtaalta pöydältä. Kuten edellä kirjoitin tulosignaaleina olisi monta eri parametria. Ei olisi noita tuikun pykäliä vaan ne liukuisivat portaattomasti, siipien liikkeiden rajuus riippuisi siitä, millainen pakopaine on odotettavissa kohta.
Esimerkki: Kaasupoljiin on 90% asennossa, ahtopaine on 0,1 bar, rpm on 1700 rpm. pakopaine on 0,0 bar. Näitä neljää signaalia näytteistetään 50 ms välein, ja mikäli poljin on pitkään ollut 90% asennossa alkavat siivet jo valmiiksi kääntyä enemmän auki, koska aivan pian se pakokaasu alkaa pyörittämään ahdinta hurjaa vauhtia. Mitä useampi peräkkäinen 90% kaasupolimen näyte (eli 90% syötöllä oleva työtahti) tulee sitä suuremmaksi tulee siipiä käätävä voima, tai ei voima vaan parametri, joka kuvaa siipien asentoa. Tämä voima kääntyy laskuun ja negatiiviseksi kun haluttua ahtopainetta lähestyttään, tai kun poljin nousee ylös tai jos pakopaine lähtee jyrkkään laskuus. Mitataan siis näytteiden jyrkyyksiä, ei niiden absoluuttisia arvoja.
Mikäli pakopaine lähtee nousemaan jyrkällä kulmakertoimella siipiä liikutetaan vielä nopeammin, kaikella on siis painotukset.
Nämä nykyiset säätöalgoritmit käyttävät vain ahtopaine, ehkä rpm ja kaasupoljintietoa, ja niitäkin aika kömpelösti.
Puhun erittäin monimutkaisesta PID säätimestä, jolla olisi monta tulosignaalia...siinä on haastetta ohjelmoijalle, eli näitä ei ole vielä olemassa.
"Tarkoittaako tämä sitten sitä, että pitääkin olla oikeastaan kaksi painekarttaa, "
Ei kun neljä ja säätöarvo interpoloidaan niiden tulosten perusteella...tai oikeastaan ei tarvita yhtään karttaa. Karttojen käyttö säätöalgoritmeissa on se kaikkein yksinkertaisin ratkaisu. Mieluumin ne tekee koodilla portaattomiksi.
No joo, lopetan lähetyksen tähän kun ei tästä kukaan mitään ymmärrä
